top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHassan Temsamani

mijn hond is bang van vuurwerk!

Alle dieren, zowel huisdieren als wilde dieren, zijn doodsbang voor luide knallen, dat heeft de evolutie zo bepaald. Oudejaarsnacht is voor hen daarom geen pretje.

Alle dieren, zowel huisdieren als wilde dieren, zijn doodsbang voor luide geluiden, dat heeft de evolutie zo bepaald. Het is een instinctieve reactie op een onbekende bedreiging die er bovendien voor kan zorgen dat een dier al op de vlucht slaat nog voor zijn hersenen de tijd hebben gehad om te verwerken wat zijn oren zonet hebben opgevangen. De enige manier waarop die reactie kan veranderen of verminderen is door training, desensibilisatie of gewenning aan het lawaai.


Soms kunnen we onze huisdieren helpen hun angsten te overwinnen, of zelfs voorkomen dat ze die ontwikkelen, door training en beheersingstechnieken


Het hoeft evenwel niet allemaal slecht nieuws te zijn voor bange dieren. Soms kunnen we onze huisdieren helpen hun angsten te overwinnen, of zelfs voorkomen dat ze die ontwikkelen, door training en beheersingstechnieken. honden die in hun vroege levensjaren op de juiste manier hebben kennisgemaakt met allerlei soorten onverwachte gebeurtenissen, maken zich later wellicht geen zorgen over harde geluiden.

honden voelen zich meestal veiliger als ze een kleine, afgesloten ruimte hebben waarin ze zich kunnen verschuilen wanneer ze bang zijn. Een schuilplaats of hol voorzien kan dus helpen. Dit kan zo eenvoudig zijn als de ruimte tussen twee zitbanken, of een kleine tafel met een lang tafellaken eroverheen.


Voor heel ernstige gevallen kan je je dierenarts vragen om medicatie te geven en een gedragstherapeut voor huisdieren aan te raden die het dier kan helpen desensibiliseren. Dat doe je immers beter niet zonder professionele begeleiding, want als je het niet goed doet, kan je het probleem verergeren.



TIPS: Het is belangrijk om extra zorg en aandacht te besteden aan je hond tijdens vuurwerk, omdat veel honden angstig of gestrest kunnen raken door het luide en onvoorspelbare geluid. Hier zijn enkele tips om voor je hond te zorgen tijdens vuurwerk:


  1. Binnen houden: Houd je hond tijdens vuurwerk zoveel mogelijk binnen. Dit helpt om de directe blootstelling aan het geluid te verminderen.

  2. Maak een veilige ruimte: Creëer een veilige en rustige plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken. Dit kan een kamer zijn met gedempt licht en comfortabele bedden. Zorg ervoor dat de ruimte geluidsdicht is of gebruik witte ruis om het vuurwerkgeluid te dempen.

  3. Blijf bij je hond: Als het vuurwerk begint, blijf dan bij je hond om geruststellend te zijn. Praat rustig tegen hem en aai hem om hem te kalmeren.

  4. Afleiding: Geef je hond speelgoed of kauwspeeltjes om hem af te leiden van het vuurwerk. Het kan ook helpen om rustgevende muziek op te zetten om het vuurwerkgeluid te overstemmen.

  5. Training: Als je weet dat je hond angstig is voor vuurwerk, overweeg dan om hem te trainen om met deze angst om te gaan. Dit kan onder meer bestaan uit het geleidelijk blootstellen aan vuurwerkgeluiden op een laag volume terwijl je positieve beloningen geeft.

  6. Identificatie: Zorg ervoor dat je hond identificeerbaar is met jouw contactgegevens. Angstige honden kunnen proberen te ontsnappen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze kunnen worden geïdentificeerd als ze weglopen.

  7. Dierenarts raadplegen: Als je weet dat je hond extreem angstig is voor vuurwerk, overweeg dan om advies in te winnen bij je dierenarts. Er zijn medicijnen of natuurlijke supplementen die kunnen helpen om de angst te verminderen.

  8. Voorkom straffen: Bestraf je hond niet voor angstig gedrag tijdens vuurwerk. Dit kan de angst alleen maar vergroten. Bied in plaats daarvan troost en geruststelling.

  9. Vroege wandeling: Voordat het vuurwerk begint, maak je een lange wandeling met je hond om ervoor te zorgen dat hij moe is en minder gespannen.

  10. Sluit ramen en deuren: Houd ramen en deuren gesloten om het geluid van vuurwerk te verminderen.

Onthoud dat elke hond anders is, en wat voor de ene hond werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Neem de tijd om te observeren wat het beste werkt voor jouw specifieke hond en pas je aanpak dienovereenkomstig aan.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page